اصول اولیه نورپردازی

نورپردازی را چطور باید تعریف کرد؟ وقتی از ضرورت اصول اولیه نورپردازی آگاه شویم خیلی بهتر می‌توانیم یک تعریف همه پسند برای نورپردازی ارائه کنیم. هیچ شکی نیست، انجام این کار، که توسط اشخاص حرفه‌ای و متخصص در این زمینه انجام می‌شود، دارای اصول و قواعد خاصی است.

یک نورپردازی زیبا و اصولی

رعایت این اصول و قواعد است که یک نورپردازی را که به نظر بعضی ها کم اهمیت جلوه می شود، به یک المان شگفت انگیزی که هر نوع فضایی را می تواند رنگ ببخشد و تعریف کند، تبدیل می کند. نباید از این نکته غافل شویم که آفتاب، بزرگ ترین تولید کنندۀ نور، به اندازۀ کافی نور طبیعی تمامی مکان هایی که نیاز به نور دارند را تأمین می کند. ولی آن چه که مهم است صرفاً وجود نور و روشنایی نیست. صحبت از نورپردازی یعنی پردازش می باشد. چه کسی توانایی پردازش نور را دارد؟ قطعاً این مورد کار هر کسی نیست. بنابراین، می توان به جرأت آن را یک تخصص علمی-هنری دانست، که یک محیط یا فضای خاصی را مطابق با اصول و قواعدی علمی و روانشناختی معنا می دهد.

 یک نما قبل و بعد از نورپردازی

نورپردازی، قطعاً می تواند بسیاری از فضاهایی را که نور خورشید به آن جا نمی رسد ضروری است. در چنین مواردی، فقط رساندن نور و روشنایی توسط انرژی الکتریکی نور کافی است. بنابراین، اگر صحبت از فضاهایی می کنیم که نیاز به نورپردازی توسط انرژی الکتریکی دارند، فضاهای محروم از نور خورشید نیست. بلکه رساندن نور و تعریف نور در آن فضاها می باشد. در مبحث پردازش نور، صرفه جویی در انرژی نیز اهمیت و جایگاه خاص خود را دارد. هدف ما تعریف نورپردازی و تعریف المان هایی است که در نورپردازی باید رعایت شود، تا علاوه بر تأمین نور کافی در فضاهای مختلف، به آن فضاها مثل محیط داخلی یک رستوران، رنگ و معنی می بخشد.

اصول اولیه و ابتدایی نورپردازی

نورپردازی در محیط های داخلی که کاربرد های متفاوتی دارند دارای ارتفاع متفاوتی می باشد. فرض کنید می خواهیم فضاهای داخلی یک خانه را نورپردازی کنیم. بیایید زیبایی را نیز به پارامترهایی که شدت آن با نوع نورپردازی تفاوت می کند نیز اضافه کنیم.

اگر به یک ساختمان و فضاهای داخلی آن نگاه کنید، با کمی توجه و دقت متوجه این واقعیت می شوید که نورپردازی یکی از مهم ترین، موثرترین، چشم گیرترین عوامل ضروری می باشد. وقتی در خیابان ها قدم می زنید، قطعاً متوجه تفاوت نورپردازی های متفاوت ساختمان های مختلف خواهید شد. به عنوان مثال نورپردازی ساختمان اداری، تجاری، فروشگاهی، مسکونی و …، دارای نوردهی های متفاوت هستند. علت این تفاوت چیست؟ اگر نمای کلی یک شهر را در شب نادیده بگیریم، چه فرقی می کند اگر نورپردازی تمام ساختمان ها مانند یکدیگر می شد؟ مطمئناً تأیید می کنید که تمام ساختمان ها با همان نورپردازی که دارند زیبا به نظر می رسند و اگر تمامی ساختمان ها شبیه هم باشند این زیبایی ها کمرنگ می شود. علت در پردازش نور است.

تأثیر رنگ و شدت آن بر زیبایی یک فضای معمولی در نورپردازی حرفه ای

نورپردازی در هر فضایی تفاوت خاص خود را می طلبد. مثلاً نورپردازی آب نما ها با نورپردازی یک رستوران ویلایی سرباز و فضای سبز اطراف آن هر کدام فلسفه و روانشناسی مختص به خود را لازم دارند. اجازه بدهید با تعریف المان های متعلق به نورپزداری که باید رعایت شوند، اصول آن را ادامه دهیم.

  1. تنظیم رنگ و شدت نور
  2. هماهنگی نورهای با رنگ های مختلف
  3. پنهان نگه داشتن منبع نور
  4. زاویه نوردهی
  5. پوشش تمامی نقاط کور و خارج از دید
نورپردازی بر اساس و اصول مناسبتی خاص (کریسمس)

انواع نورپردازی

  1. خشن: از این نوع نورپردازی برای نمایش دادن عناصر معماری در فضاهای خارجی و سطوح بیرونی ساختمان استفاده می شود
  2. یکدست: در این نوع نوردهی به طور یک دست تمام سطح گستردۀ بیرونی ساختمان ها نمایش داده می شود
  3. نورپردازی از داخل و خارج: به پیوند دادن و یکپارچه سازی نورپردازی داخلی و خارجی می گویند.

اصول مهم نورپردازی

نورپردازی همان طور که اشاره کردیم یک تخصص است. حرفه ای است که با علم و روانشناسی ارتباط تنگاتنگی دارد. تیم ما متشکل از متخصصان حرفه ای و با تجربه و کارشناسان کارآمد، مدت هاست که به موازات ارائۀ خدمات در زمینۀ دکوراسیون محیط و فضاهای خاص فعالیت می کند. تیم ما با رعایت تمامی قواعد اصول حرفه ای و استاندارد، یک دکوراسیون یونیک را به زیباترین شکل ممکن به شما تحویل می دهد و با ایده های خود دنیایی متفاوت را برای شما ایجاد می کند. نورپردازی که یکی از مراحل کاری ماست نیز از این قاعده استثناء نیست. برای این بخش، کارشناسان و متخصصان تحصیلکرده و حرفه ای ما، زیباترین نورپردازی ها را به تجربه های زیبای شما اضافه می کند. این مقاله نیز چکیده ای است از تجربه، علم و هنر همین متخصصینی که همیشه با اجرای کار خود، با ایده هایی بی نظیر شما را متحیر می کنند.

 یک نورپردازی شاهکار
  • انتخاب یک منبع نور با کیفیت

یکی از فاکتورهای کلیدی در اصول اولیه نورپردازی، انتخاب صحیح یک منبع نور مناسب است. کارآیی یک منبع نور را چگونه می توان سنجید؟ باید گفت کارآیی یا راندمان منبع نور انتخاب شده، ارتباطی مستقیم با نور مرئی دارد. به این معنی که هر چقدر میزان نور مرئی تولید شده توسط منبع نوری که یک کارشناس پردازش نور انتخاب می کند، نسبت به انرژی که مصرف می شود بیشتر باشد، آن منبع نوری که انتخاب شده است با کیفیت تر است و راندمان و کارآیی بیشتری دارد. یکی از نکاتی که در مورد منبع نور باید در خاطر داشت این است که نوع منبع نوری که انتخاب می کنیم دارای عمر مفید بالایی باشد. با این کار از هزینه های تعمیر و نگهداری آن ها جلوگیری می شود. امروزه ال ای دی سفید بخاطر شدت بالای نورانی که داراست بیش تر از لامپ های رشته ای، که اشعه مادون قرمز بسیار بالایی تولید می کنند، مورد استفاده قرار می گیرد.

  • خاموش کردن منابع نور غیرضروری

یکی دیگر از اصول اولیه نورپردازی که باید رعایت کرد، خاموش کردن منابع نوری است که بی دلیل روشن هستند. این امر باعث افزایش هزینه، افزایش مصرف انرژی و کاهش عمر منبع نور می شود.

  • استفاده از کنترل هوشمند

اگر در منبع نوری که انتخاب شده است، سنسورهایی که به سیستم کنترل تجهیز شده اند، اتوماتیک باشند، در مصرف انرژی بسیار مفید خواهد بود. حتی برای کاهش بیشتر مصرف انرژی و مصرف پایین نور مصنوعی می توان در روز از نور طبیعی استفاده کرد. همچنین استفاده از سنسورهای حساس به حرارت بدن، به صرفه جویی در مصرف انرژی کمک زیادی می کند. مثلاً می توان در مناطقی که رفت و آمد بسیار کم است به جای نور مصنوعی مکان هایی چون راهرو ها، فضاهای باز در شب یا دفاتر اداری، از همین حسگرها استفاده کرد تا حداقل میزان نوری که کافی باشد، تولید شود. یکی دیگر از راه های کاهش مصرف انرژی استفاده از یک سیستم روشنایی است که به زمان وابسته است و در ساعات غیراداری با یک رابط ارگونومیک میزان نور لازم را تأمین کرد.

  • طراحی نواحی جداگانه برای فعالیت های مختلف

طبق اصول اولیه نورپردازی برای قابل شناسایی کردن ناحیه های مختلف، جدا کردن مناطق با اهمیت از مناطق کم اهمیت نیز می تواند از هدر رفتن انرژی الکتریکی جلوگیری کرد.