در دنیای امروزه که زندگی بسیار در حال رشد است حل مسائل مربوط به حمل و نقل هوایی بسیار مهم است. قوانین معماری فرودگاه ها مشخص است و هر بخش به واسطه سطح نیاز و تقاضا طراحی می شود. در هر صورت فرودگاه ها نقش اساسی در ابعاد حمل و نقلی دارند و این موضوع سبب می شود که طراحی این بخش اهمیت زیادی داشته باشد. مسافر و فرودگاه و هواپیما سه چرخه مرتبط به هم هستند و این موضوع اهمیت زیادی دارد. معماری فرودگاه ها و ترمینال ها باید در بهترین حالت دسته بندی شود و موقعیت هر بخش به واسطه هدف آن طراحی شود.

معماری فرودگاه ها مربوط به بخش طبقه بندی

برای رعایت استانداردهای لازم معماری فرودگاه ها نیاز است که در ابتدای مسیر طبقه بندی به خوبی صورت بگیرد مشخص است که در این زمینه از کدهای حرفی و همینطور طرح هندسی در معماری استفاده می شود. سیستم کدبندی فرودگاه بسیار مهم است تا مشخصات عملیاتی و فیزیکی لازم فراهم شود اینطور که مشخص است معماری فرودگاه ها بر اساس شرایط طبقه بندی شده بررسی می شوند و در نهایت می بایست نوع معماری نیز معلوم باشد. از سوی دیگر طراحی و معماری فرودگاه هایی که به صورت غیر تجاری هستند دارای شرایط مخصوص به خودش به طور کلی در این طرحی نیاز است که برآورد دقیقی در خصوص عملیات صورت گرفته انجام شود و در نهایت این موضوع سبب می شود که فضای غیر تجاری به واسطه وضعیت مخصوصی ارزیابی شود.

معماری فرودگاه

بررسی اقلیم در معماری فرودگاه ها

یکی از موضوعاتی که در طراحی و معماری فرودگاه ها بسیار تأثیرگذار است اقلیم منطقه ای است که قرار است فرودگاه در آن احداث شود. به طور کلی اقلیم در دو وضعیت بخش زمینی و بخش هوایی تقسیم می شود. تاثیرات مربوط به بخش زمینی در واقع همان ملاحظات اقلیمی هر منطقه است که بر روی زمین تاثیر می گذارد. این موضوع در خصوص تاثیرات اقلیم بر بخش هوایی نیز دیده می شود به طوری که مثلاً طول باند پروای می بایست دقیق و مشخص باشد. مهمترین شرایط محیطی که در معماری فرودگاه ها دیده می شود درجه حرارت و وضعیت باد است. همینطور نیاز است که شیب باند و ارتفاع فرودگاه نیز بررسی شود و طول باند محاسبه شود.

درجه حرارت در معماری فرودگاه ها بسیار تاثیرگذار است. درجه حرارت بالاتر نیاز است که طول باند پروازی بیشتر باشد وقتی درجه حرارت بالا می شود سبب می شود که چگالی هوا کمتر شود و در نتیجه فشار هوای خروجی از موتور نیز کاهش داشته باشد. این روند سبب می شود که طول باند نسبت به درجه حرارت افزایش داشته باشد. دقت شود که نرخ افزایش طول باند زمانی که درجه حرارت بالا است به نسبت درجه حرارت پایین بیشتر است. برآورد مقادیر تخمینی در این راستا سبب می شود که تغییرات تقریبی طول باند بررسی شود و دمای بین 59 الی 90 درجه فارنهایت را بر اساس موتورهای توربینی در نظر بگیرد.

معماری فرودگاه

تاثیر ارتفاع در معماری فرودگاه ها

در این شرایط فرض بر این است که همه شرایط محیطی یکسان است و قرار است که با افزایش ارتفاع فرودگاه طول بیشتری برای باند پرواز در نظر گرفته شود. روند این افزایش به صورت خطی نیست و سبب می شود که بر اساس وزن هواپیما و درجه حرارت آن تغییر کند. مشخص است که در ارتفاعات بالاتر طول باندها بیشتر افزایش خواهند داشت. برنامه ریزی و طراحی فرودگاه نیز در لاین معماری بر همین اساس صورت می گیرد. اطلاعات عملکردی که توسط کارخانه های سازنده هواپیما در نظر گرفته شده است بر اساس ارتفاع بر حسب فشار هوا است و در نهایت ارتفاع جغرافیایی را شامل می شود. محل استقرار فرودگاه نیز بسیار غیر عادی و غیر معمول است و در نهایت فرایند برنامه ریزی معماری فرودگاه ها بسیار مهم است.

استانداردهای معماری فرودگاه

در معماری فرودگاه ها می بایست شرایط به صورتی باشد که انتقال مسافران به درستی صورت بگیر و در نهایت دیدگاه معماری و شرایط مربوط به مهندسی در این زمینه اهمیت زیادی دارد. بازنگری در این زمینه می بایست دائمی باشد و طراح باید بتوان محیطی راحت و مطبوع و زیبا طراحی نماید. مشخص است که معماری فرودگاه ها می بایست روان و کارآمد باشد و بسیار مفید و نتیجه بخش در نظر گرفته شود. برطرف سازی نیازهای مربوط به مجموعه های پایانه بسیار اهمیت دارد و می شود حائز اهمیت باشد.

در معماری فرودگاه ها می بایست بخش مشخص برای تاکسیرانی در نظر گرفته شود و دسترسی به این بخش دقیق و قابل قبول باشد همینطور نیاز است که بخش های مربوط به هوانوردی و رفاهی نیز قابل قبول باشد. تسهیلات راحت و جذاب در این زمینه بررسی شود. معماری به کار رفته برای بخش فرودگاهی اهمیت زیادی دارد و سبب می شود که موقعیت فرودگاه حفظ شود.

قوانین مهم در معماری فرودگاه ها

در ابتدای امر نیاز است که ویژگی های ترافیکی محیط بررسی شود در واقع تحلیل مشخصه های ترافیکی اهمیت زیادی دارد و سبب می شود که میزان و نحوه فعالیت شرکت های هوایی بسیار مشخص شود.

بهره برداری از ظرفیت تسهیلات فرودگاهی در طی روزها و در ساعت اوج ترافیک نیز می بایست برآورد شود و فضای بحرانی به طور دقیق بررسی شود. مشخص است که فضاهای مسافرتی در این زمینه باید دقیق و قابل قبول باشند. مشخص است که حجم عملیات فرودگاهی در معماری آن برآورد و تخمین زده می شود. ظرفیت های متفاوتی در این زمینه وجود دارد که می بایست به صورت شغلی بررسی شود. روش های مختلفی وجود دارد که وابسته به سازمان های مشخصی است که سبب می شود کاربرد موقعیت معماری فرودگاه ها بررسی شود. اینطور که بررسی ها نشان می دهد معماری فرودگاه ها می تواند بر اساس نوع پرواز، زمان سفر و دسترسی به فرودگاه بررسی شود در نهایت موقعیت فرودگاهی بر اساس میزان گستردگی محیط نیز بررسی می شود.

ساختار معماری فرودگاه ها وابسته به میزان جمعیت و ظرفیت آن است مشخص است که همه عوامل در این زمینه بسیار دقیق هستند و نیاز است که شرایط فرهنگی افرادی که قرار است از فضای فرودگاهی استفاده کنند نیز بررسی شود این موضوع به نوبه خود حائز اهمیت بوده و شرایط مخصوصی ایجاد می کند.

معماری پایانه های حمل و نقل هوایی بر اساس نظم مشخصی دنبال می شود. امکانات و ظرفیت وابسته به شرایط حمل و نقلی بررسی می شود. شاخص دقیق پایانه های حمل و نقل هوایی بر اساس فضای اولیه پایانه بررسی می شود. ظرفیت دقیق به واسطه شاخص های بومی و منطقه ای بررسی می شود. اصول دقیق مینیمال سازی در معماری پایانه های حمل و نقل هوایی نیز ارزیابی می شود.

معماری پایانه های حمل و نقل هوایی وابسته به نظم است. هرچه نظم به کار برده شده در این موقعیت ارتقا داشته باشد طراحی پلان ها پسترده تر بوده و از اهمیت بیشتری برخوردار است. مشخص است که سیرکولاسیون و عملکرد دقیق برای معماری پایانه های حمل و نقل هوایی می بایست در نظر گرفته شود. لازمه های ضروری در این راستا حائز اهمیت است. شاخص ترین عواملی که سبب می شود طراحی فرودگاه ها به صورت حرفه ای بررسی شود وابسته به امکانات و ظرفیت و خدمات دهی فرودگاه و همینطور شخصیت و حس درونی طراح است. مشخص است که بهترین فرودگاه ها اغلب در ذهن مسافران یک تجربه ای لذت بخش فراهم می سازند. در معماری پایانه های حمل و نقل هوایی نیاز است که محیط های مختلفی کشف شود و فضاهای زیادی برای مشتریان در راستای کشف در نظر گرفته شود. شاخص های بومی و منطقه ای در معماری پایانه های حمل و نقل هوایی می بایست دقیق باشد و کانسپت های بصری در این زمینه بررسی شود.

مینیمال سازی در معماری پایانه های حمل و نقل هوایی

یکی از جدیدترین نوع معماری پایانه های حمل و نقل هوایی مربوط به بخش مینیمال سازی است. در معماری استفاده از بخش مینیمال های بسیار اهمیت دارد و هدف اصلی آن کاهش ازدحام در فرودگاه ها بوده به طوری که یک طب حمل و نقلی با نظم بالایی صورت بگیرد. این روش سبب شده است که تقاضا برای مسافرت بیشتر شود. در واقع کاهش ازدحام ارتباط مستقیمی با دنبال نظم دارد و هرچه نظم کار بیشتر باشد موقعیت مینیمال سازی در معماری پایانه های حمل و نقلی متفاوت خواهد بود. توسعه حمل و نقلی کشوری در این زمینه اهمیت دارد. به طور کلی در این راستا نیاز است که بخش بندی های بیشتری صورت بگیرد به طوری که مسافر به بخش مورد نظر خود رجوع نماید و تا زمانی که نیاز به بخش دیگری ندارد درگیر آن نباشد این موضوع سبب می شود که شبکه ریلی پرسرعت در نظر گرفته شود و خدمات قطار محلی نیز یک راستای خوب توسعه اقتصادی باشد اینطور که مشخص است معماری پایانه های حمل و نقل هوایی می بایست به واسطه یک قطب حمل و نقل بررسی شود و فضاسازی در موقعیت خوبی شکل بگیرد به طوری که با رضایت افراد بیشتری همراه باشد.

معماری پایانه های حمل و نقل هوایی

اصول سنتی در معماری پایانه های حمل و نقل هوایی

هنوز هم در لوکس ترین پایانه های حمل و نقل هوایی از اصول سنتی کمک گرفته می شود به خصوص اصول سنتی چینی که سبب می شود یک فضای بهم پیوسته بی نظیر شگل بگیرد. طراحی بر اساس این اصول نیاز به بررسی های یکپارچه دارد و در نهایت شرایط مربوط به خروج و ورود و انتقال به سمت حیاط بزرگ از بخش های مهم معماری پایانه های حمل و نقل هوایی محسوب می شود. در این نوع از معماری نیاز است که یک فضای اجتماع چند لایه دقیقاً در مرکز پایانه احداث شود.

شش فرم سیال برای معماری پایانه های حمل و نقل هوایی بر اساس اصول سنتی دیده می شود که از سازه مخصوصی برخوردار است و سبب می شود که نور طبیعی به خوبی هدایت شود. این موضوع در نظر میگیرد که فضای شبکه ای از سقف های خطری نیز فراهم شود. مشخص است که گیت ها به واسطه دهانه های سازه ای بررسی می شود و یک موقعیت عمومی را ایجاد می کنند به طوری که بالاترین درجه انعطاف پذیری برای تغییر شکل مجدد ارزیابی می شود.

طراحی شعاعی معماری پایانه های حمل و نقل هوایی

در طراحی شعاعی قرار است که به ترمینال فرصت داده شود تا از حداکثر تعداد هواپیما به صورت مستقیم استفاده شود و این در حالی است که حداقل فاصله از مرکز ساختمان در نظر گرفته شود. راحتی فوق العاده ای برای مسافران دیده می شود و موقعیت انعطاف پذیری نیز دقیق و قابل قبول است. در این راستا گیت های مختلفی به واسطه پل های هوایی تشکیل می شود به طوری که سبب می شود اتصال بیشتر شود. ایستگاه های هواپیمایی از محوطه اصلی مرکزی ترمینال آغاز می شود و همه خدمات و امکانات رفاهی را در بر می گیرد. انشعاب در این زمینه بسیار مهم است به صورتی دنبال می شود که فشرده سازی نیز در نظر گرفته شود.

در طراحی شعاعی معماری پایانه های حمل و نقل هوایی قرار است که اتصالات بین گیت ها به حداقل برسد این پیکربندی به صورت شعاعی در نظر گرفته می شود و موقعیت دقیقی برای فضا ایجاد می کند.

آنچه نیاز است در اصول معماری پایانه های حمل و نقل هوایی دقت شود استفاده از بیشترین ظرفیت موجود است در این راستا می بایست از هدر رفت گرما جلوگیری شود و از سوی دیگر سیستم پمپ حرارتی نیز در نظر گرفته می شود. سیستم مدیریت آب بخش مهمی از فضای معماری پایانه های حمل و نقل هوایی است به طوری که می بایست از جاری شدن سیل به داخل فرودگاه جلوگیری شود این رویکرد در سال های اخیر اهمیت زیادی داشته است و می تواند یک شانس رشد خوب برای پایانه های فرودگاهی باشد.

معماری پایانه های حمل و نقل هوایی

ایده های عجیب معماری پایانه های حمل و نقل هوایی

یکی از ایده های بسیار جالب و در عین حال عجیب در دنیای معماری پایانه های حمل و نقل هوایی مربوط به محوطه سازی توسط سقف های موجدار است به طوری که از شیشه های خاصی در این راستا استفاده شده است و سبب می شود که منظره های باز رو به درختان در نظر گرفته شود در این راستا مشخص است که پیشنهاد محوطه سازی به صورت حرفه ای بررسی می شود.

استفاده از دکوراسیون های ارگانیک و طبیعی در راستای معماری پایانه های حمل و نقل هوایی می تواند بسیار جذاب باشد مشخص است که جنس چوب در سقف فرودگاه ها غوغا می کند و یک کانسپت طراحی بی نظیر است و می تواند بر اساس موقعیت دقیق هر بخش طراحی و به کار گرفته شود. ایده های معماری در این راستا باید به فضای درونی بیشتر از بیرونی اهمیت  دهد و بخش مهمی از سیاست های فضای کارآمدی را بررسی کند مشخص است که موقعیت معماری در این زمینه زمینه بررسی های دقیق تری دارد.

نظر بدهید